I den tredje delen av Martin möter så ska vi få en historia om att överkomma sina hinder och göra det omöjliga möjligt. Vi ska träffa Pontus Rossing och under mitt samtal med honom vill han hellre att vi fokuserar på en historia i hans liv då han enligt egen utsago hade en bra och normal barndom.

Detta är alltså historien om när Pontus besteg Danmarks högsta berg Møllehøj.

Pontus berättar om beslutet att ta sig an denna utmaning ”Detta var under en tid i mitt liv då jag var väldigt fascinerad av äventyrare i allmänhet och dom som besteg berg i synnerhet. När jag kollade dokumentärer så var det ofta hela expeditioner som besteg berg men jag vill göra utmaningen svårare och klara det helt själv”.

13e maj 2017 bestämmer sig Pontus för att ta sig an denna utmaning och klok som han är sätter han avfärdsdatumet till 1 juni 2018 och har då ett helt år framför sig med förberedelser. Pontus kommenterar valet om att välja Danmarks och inte Sveriges högsta berg ”Det är väldigt många i Sverige som bestigit Kebnekaise och det känns lite gjort. Dock hade jag inte hört om någon som tagit sig an Møllehøj och det kändes som outforskad mark”.

Hela sommaren 2017 är Pontus på olika vandringsturer, dels för att lära sig att gå långt. Men också för att lära sig att sova i tält och göra mat över öppen eld. En av dom stora utmaningarna för Pontus var hans höjdrädsla och detta var något han behövde övervinna. Som jag nämnt tidigare är Pontus en klok man och det första han köper är en stege och med planen att gå upp ett trappsteg per dag har han snart kommit upp på 2 meters höjd utan att det känns otäckt. Pontus känner dock att han behöver ha testat att vara på högre höjd och den 23e oktober hyr han en skylift som hissar upp honom i skyn. När han väl är på maxhöjden 57 meter sträcker han armarna i skyn och skriker ut sin glädje, han är redo!

På vintern gör Pontus några tältningar utomhus då han vet att Danmarks nätter kan vara kalla och högt uppe på ett berg kan vädret slå om snabbt och bli riktigt kallt även på sommaren. Våren 2018 blir bara en lång väntan mot avresedatum och Pontus känner sig taggad och så redo han bara kan bli. Han har lagt upp expeditionen så att det blir en 4dagars klättring, 2 dagar upp och 2 dagar ner.

”April var väntan som värst, man ville bara komma i väg och få starta äventyret. Jag kände mig redo och det fanns ingenting som kunde gå snett” Så beskriver Pontus känslan innan äventyret. Dagen med stort D var äntligen här och Pontus skulle påbörja sin väg upp för Møllehøj.

När han kommit halvvägs upp för berget var det dags att slå läger för natten, planen höll sig exakt. Pontus förstod att maten var viktig, inte bara för energin utan även som en belöning. Hade man klarat dagens etapp fick man något gott. Kvällens middag var en av Pontus favoriter, skaldjursplatå med musslor, krabba, hummer, havskräftor och ostron.

Sent på kvällen dag två kommer Pontus upp till toppen och han har klarat det. En stor glädje och lättnad kommer över Pontus och han är lycklig. ”En stor dag i mitt liv, utsikten var magisk och just då kände jag mig lyckligare än någonsin. Att få klara en utmaning man gett sig själv är en känsla som är obeskrivlig”
Segermiddagen fick bli en av Pontus andra favoriter, tacos med egenbakad tortillabröd över öppen eld.

På morgonen när Pontus ska ta sig ner kommer han att tänka på den lilla danska puben som låg i den närliggande byn. Strupen börjar känna ett sug efter en Tuborg på fat och han undrar hur han ska klara två dagars färd ner för Møllehøj. Pontus är som sagt en klok man med många lösningar så han kläcker idéen ingen äventyrare någonsin kommit på. Han lägger sig ner och rullar ner för berget. Med en topphastighet på 87km/h kommer han ner på rekordtid och redan vid lunch satt med en Tuborg på fat samt smörrebröd på tallriken.

Fakta om Møllehøj:
Land: Danmark
Kommun: Skanderborg
Höjdläge: 170,86 m ö.h.
Primärfaktor: 161 m
Koordinater: 55°58′38.9″N 9°49′34.8″Ö