Här kommer den första delen i vår nya artikelserie ”Möt människan”. Denna artikelserie är tänkt att ni våra fantastiska supportrar ska få lära känna människorna i Kilsmo IK. Först ut är en levande legendar i Örebrofotbollen, Martin ”Burgos” Henriksson.

Martin Henriksson, tidigare Persson är född 14e mars 1984 i strax utanför den lilla byn Glanshammar. Vittnesmål säger att han redan som liten grabb visade Burgos intresse för två saker, fotboll samt att sortera olika föremål. Under ett telefonsamtal med en av Burgos ungdomstränare som helst förblir anonym berättar han om liten grabb som gärna klädde sig i röda färger och stod i mål på fotbollsträningarna. Anledningen till att han gärna stod i mål var dels för han gillar fyrkanter (straffområde och ett mål är fyrkantiga) och även att han då kunde ta med olika föremål och sortera under sitt egna lags anfall. Den anonyma tränaren berättar vidare att även om man såg att han inte hade någon speciell talang för fotboll så är det den vassaste sorteraren han någonsin sett. ”Det sjukaste var när han sorterade 13st klossar efter åldersordning på 8,3 sekunder”

Under hela Martins uppväxt följer hans två stora hobbys honom, fotbollen går allt bättre och sorteringen, ja där är han kanske bäst i Sverige. Under högstadiet får han en stor utmärkelse på sin skola ”Årets sorterare” efter han lyckats med bedriften att sortera 527st tuggummin som han hittat under bänkar och stolar i storleksordning. Hans största fotbollsbedrift från samma år är att han äntligen lyckats övertala sin tränare om att köpa in en röd målvaktströja. Martin kommenterar sin egen uppväxt såhär ”Jag var ett lyckligt barn, lyckligt lottad att få hålla på med mina intressen utan klagomål och press från föräldrar”

Livet för Martin verkar rulla på och den lilla lyckliga och lågmälda målvakten verkar aldrig stöta på några missöden eller skandaler. Men som 16åring händer det hans föräldrar har fruktat hela hans liv. Martin går från 153cm till 176cm på 3½ vecka. En växtspurt som inte bara ökade på hans längd utan även hans självförtroende samt kaxighet. Med sin nyvunna längd får han nya förutsättningar, speciellt på fotbollsplan då han helt plötsligt når upp till ribban och faktiskt kan rädda höga skott också. Martins kompis Ola minns tillbaka, ”Han gick från en tystlåten grabb som mest synts till i bakgrunden till ett monster som skulle ta tillbaka alla år som han varit skuggan av övriga”

Ett mönster från dessa år i Martins liv är, desto bättre fotbollen går desto mer odräglig blir han och han kommer längre ifrån intresset sortering. När jag gör min research finner jag tidningsrubriker som Fotbollsmålvakt fast i mutskandal och Målvakten erkänner, jag snodde träslöjdens svarv.

Hur kunde det gå så snett så snabbt? Martin Henrikssons egna ord ”Egentligen var jag en ganska vilsen tonåring som bara ville bli älskad för den jag var och i ett desperat försök att bli det så hamnade jag snett och blev någon som inte ens jag själv kunde älska” Martins liv fortsatte på samma viss, nya skandaler ersatte varandra och det var många som var oroliga för denna man om han någonsin skulle kunna hitta tillbaka till den där lyckliga lilla killen som bara ville sortera saker.

Räddningen skulle komma när han äntligen blev älskad, inte älskad för den han försökte vara utan för den han faktiskt är. Hans fru Anna kommenterar ”När jag träffade Martin var han utåtagerande människa som egentligen inte borde falla mig i smaken, men man såg något långt därinne som var vackert och ömtåligt”. Skandaler har bytts mot lugnt familjeliv och Martin kommenterar sitt liv med ”Jag är lycklig igen, trivs med tillvaron och den där svarven jag snodde används fortfarande flitigt när jag gör nya knoppar att sortera”

Andra ord om Martin:
Gustaf Jonsson ”En glädjespridare som hade varit en perfekt lagkamrat om han bara kunde något om fotboll”
Peter Hilmersson ”Sämre vänsterfot än vad jag har men han är snygg i rött”
Markus Englund ”Jag har alltid varit lite rädd för honom, man märker att han gillar inkilningsritualer”
Timmy Andersson ”En hjälte som är en förebild i det mesta! Jaha var det Burgos du ville ha kommentar om, jaja.. Mer användbar på fest än på fotbollsplan”
Andreas Ahonen ”Haha tunnelbanan är alltid öppen hos honom, kul kille dock”
Ingemar Källgren ”Hårig och läskig liten sak”

Det var första delen i vår serie Möt människan och tack till alla som orkat läsa hela vägen. Jag vill bara avsluta med att säga, Martin Henriksson är en jävla legend och bättre lagkamrat kan man inte hitta!