I lördags var det dags för säsongens sista Futsalmatch. Vi skulle åka till Laxå för att spela bortamatch och det var mot ett Laxå som hade chansen för serieseger om dom skulle ta 3 poäng och vinna med ca 8 – 9 bollar. Laxås chanser att göra just detta blev inte sämre när Kilsmos trupp presenterades, 5 starka gubbar skulle åka och försvara hedern borta mot Laxå.

I omklädningsrummet börjar snacket om vem som ska dra på sig målvaktströjan, två frivilliga anmäler sig, Dennis och Otto. Bedömningen blir att Otto som fortfarande dras med sin fotskada får vara målvakt och som kompensation får Dennis vara lagkapten och välja position. Taktiken är solklar 4 gubbar på rätt sida hela tiden och vid läge får Fletcher eller Mackan Englund följa med Frallan i kontring.

Det blir ett förvånansvärt lågt tempo i början av matchen, Laxå som ska jaga mål har svårt att hitta genom den låga Kilsmoboxen och tyvärr för deras del går dom ner till samma låga tempo Kilsmo vill spela. Dom flesta instick blockeras av Kilsmoben och avlsuten utifrån är Otto väldigt stabil på. Efter ca 5 minuter kommer ett sådant kontringsläge Kilsmo har väntat på, Dennis, Mackan och Frallan kommer 3 mot 1. Dennis passar över till Mackan vars avslut räddas på mållinjen och det blir kalabalik i Laxås straffområde. Både Frallan och Mackan testar flera gånger men det ligger en hög med Laxåspelare framför mål och bollen kan till slut rensas undan. Strax därefter slår Laxås libero bollen rakt på Frallan som avlossar ett skott utifrån, bollen touchar otäckt på ett Laxåben och tar på målvaktens höft i stället för i mål.

Efter att ha skapat dessa lägen och varit nära ett mål framåt blir Kilsmo något aggressivare i presspelet och man vill framåt lite mer än tidigare, det blir lite mer Hawaiifotboll och det gynnar inte Kilsmo som blir tröttare och tappar boll på sämre ställen. I den 17e minuten jagar Frallan ikapp en Laxåspelare och gör en perfekt glidtackling, bollen går till Fletcher och dom två kommer iväg på en 2 mot 1 men då blåser domaren väldigt felaktigt för frispark. En fin frisparksvariant senare och matchen står 1-0 till Laxå.

Det går knappt en minut mellan 1-0 och 1-1, Dennis skickar bollen efter vänsterkanten upp till Frallan som först tunnlar försvaren sen även tunnlar målvakten. Första halvlek ska bara spelas från Kilsmos sida och man har kontroll på det hela, men det går fort i futsal och oavsett hur mycket kontroll man har kan det bli mål. Halvlekens sista minut och en Laxåspelare försöker komma runt Dennis som väldigt bra täcker ner spelare och boll med den förlängda mållinjen, precis innan bollen ska gå ut får Laxåspelaren en tå på bollen och den skickas mot Otto som kanske har slappnat av 1 sekund och bollen studsar på Otto vidare i stolpen och in i mål.

Halvtidspaus och 2-1 till Laxå. Det är inte mycket taktik som diskuteras hos Kilsmo utan dricka vatten och vila upp sig var prioriteringen.

Andra halvlek blir en ganska händelselös tillställning. Laxå har mycket boll men får fortsätta med skott utifrån som Otto fortsätter vara stabil på och när dom väl kommer till heta lägen är Otto så pass bra att man nästan vill signa honom som målvakt till säsongen 2022. Dom få kontringslägena Kilsmo får är man tyvärr för trötta för att riktigt utnyttja utan blir något halvläge bara. Med ca 7 minuter kvar satsar Laxå allt på ett kort för seriesegern och spelar med flygande målvakt, ett beslut som kanske borde ha kommit redan i första halvlek för att ha en rimlig chans att göra så många mål. Kilsmo fortsätter hålla Laxå på utsidan och försvarar väl, ett mål till ska dock Laxå få göra. Ett instick mot en fri spelare på bortre stolpen tar på Frallans fot och in i mål i stället. Ska vi summera dagens försvarsspel så är det riktigt bra från alla 5 under 40 minuter och väldigt små marginaler som gör att vi släpper in 3 mål, vinsten för Laxå är väldigt rättvis och det var väldigt lättade Kilsmospelare när sista visslan tjöt.

Vi kan summera hela säsongen med en femteplats efter 8 inspelade poäng och det är väl godkänt med tanke på den glesa uppslutningen till dom flesta matcherna. Ett glädjeämne är att Frallan vinner skytteligan tillsammans med Skyllbergs Viggo Mogren på 10 mål.

Vi ser framemot utesäsongen 2022 och hoppas Kilsmopubliken sluter upp bakom oss!

Matchens skumkronor:
3st: Otto, gör en oerhört stabil match och några räddningar är högoktaniga.
3st: Dennis, kämpar, sliter längst bak och vinner massvis med närkamper. Assist till målet.
3st: Fletcher, spelar aggressivt och är tung att möta. Gör inget misstag bakåt på hela matchen.
3st: Mackan, väljer att göra sin första match för säsongen och det är ett otacksamt uppdrag. Försvara och orka följa med i anfall, gör det mer bravur hela matchen.
3st: Frallan, gör målet som säkrar skytteligaseger. Instruktionen innan match var ”du kommer anfalla ensam” gör det bra men blir väldigt trött i andra halvlek.